Lütfen web tarayıcınızın Javascript desteğini aktif ediniz!

Girişimci ruhlu gençlere öneriler

Son yıllarda az da olsa ülkemizde girişimcilikte kariyer planları arasında dahil edilmeye başlandı. Bizde bu yolda girişimci gençlere bazı önerilerde bulunmak istedik...
Girişimci ruhlu gençlere öneriler

Girişimcilik 20. yüzyıldan itibaren daha çok risk alma, yenilikleri keşfetme, fırsatları iyi kullanmak ve tüm bunların hayata geçirilme süreci olarak anlamlandırılmaya başlanması demektir.Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi girişimcilik sadece kişinin kendi işini kurması değil, mevcut işini revize etmesi veya yeni bir sektöre açılması olabilir. Örneğin, yıllardır sektörde olan bir malın üretimine geçilmesi bir girişimcilik örneği değil, fakat sektördeki diğer malı farklılaştırarak sunmak bir girişimcilik

1- Bilindiği üzere, çeşitli vesilelerle genç bir nüfusa sahip olduğumuz ve gençlerin bu ülkenin geleceği olduğu sıkça tekrarlanır. Bu aşamada dikkatimizi çeken önemli bir sorun, gençlerimizin ne yazık ki büyük çoğunlukta işsiz olmaları, özellikle sosyal güvence açısından kamu kuruluşlarında iş arayışlarının yoğun olduğu ve ne yazık ki girişimcilik ile ilgili çok az bilgiye sahip olduklarıdır.

2- Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 15-24 yaş grubundaki nüfus açısından bakıldığında, genç nüfustaki işsizlik oranı, 2012 Temmuz ayı için %16,3 olarak, görülmektedir. Bu saptamayla, ilişkisel ve çözüm odaklı çok sayıda yazı ve çalışma olmasının yanında, kamu tarafından da çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu nedenle konunun, gençlerin “girişimcilik” konusuna ve düşüncesine nasıl yaklaştığına ve girişimdeki başarı fırsatlarına bakmak, yine sonuç odaklılık açısından yararlı olacaktır.

3- Girişim düşüncesi, doğal olarak birçok kişi için sadece bazı durumlarda (başka çare yoksa) yapılacak, yani özellikle para kaybetmeyi göze alarak, dahası çevresiz ve parasız olmayacak zor bir macera olarak görünür.

4- Üniversitelerde ders verdiğim dönemde “Girişimcilik” derslerimde gençleri sadece bilgilendirmeye değil, aynı zamanda yüreklendirmeye ve girişimciliğe yönlendirmeye çalıştım. Bu konuda başarılı olan ciddi örnekler var. Küçük sermaye ve girişimlerle kendi işyerini açan, ağaç diken, eğitim ve organizasyon işi yapanlar var. Bu konudaki “Girişimcilere Yol Haritası” isimli kitabım 2005 yılında çıkmıştı.

5- Unutmadan, “genç” demekle sadece belirli bir yaşa kadar olan gençleri ve girişimcilik demekle de sadece gençlerin girişimciliğine odaklanmayalım. Çünkü girişimcilik açısından kadınlar ve özellikle yaşı ne olursa olsun emekliler dâhil, içlerinde girişimcilik ateşi olan gençler var.

6- Tanımına bakacak olursak, en fazla 250 sigortalı çalışanı bulunan, yıllık cirosu 25 Milyon TL’yi aşmayan, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere KOBİ denir. Sokak aralarında faaliyet gösteren küçük esnaflardan, onlarca kişiyi istihdam eden büyük sanayi işletmelerine kadar neredeyse her işletme, KOBİ sınıfına girmektedir. Bu nedenle Türkiye’nin ticaret hayatını %99 gibi muazzam bir çoğunluk olan KOBİ’ler yönlendirmektedir. (KOSGEB)

7- Gençler için meslek edindirme kursları muhtelif kuruluşlarca veriliyor. Önemli bir imkân ise “Uygulamalı Girişimcilik Merkezi” eğitimlerinde tüm gençlerin karşısına çıkıyor. Böylece genç girişimci eğitim alarak hazırlanıyor, projesini hazırlayarak KOSGEB’den 30.000 TL’ye kadar işini kurmak için hibe desteği alabiliyor. Böylece “KOBİ” olma yolunda önemli bir adım atmış oluyor. Söz hibelerden açılmış iken, KOBİ’ler için KOSGEB tarafından sağlanan desteklere değinelim:

8- 150.000 TL’ye kadar olan proje desteği başta olmak üzere, muhtelif tutarlarda belgelendirme, danışmanlık, eğitim, yurtiçi fuar, yurtdışı iş gezisi, tanıtım, eşleştirme, tasarım, sınai mülkiyet hakları, test, analiz ve kalibrasyon, v.b. konularda sunulan hibe/destek yanında, KOBİ’lerin kullanabileceği ve toplamı 750.000 TL’ye kadar da “İşbirliği – güç birliği” proje desteği olduğunu sanırım birçok KOBİ bilmiyor.

9- Bilenler ise ya eksik ya da yanlış bilgilendirme sonrası projelerini hazırlayamıyor veya özellikle bu konuda yetkili danışmanlık firmalarından haberdar değiller.

10- Bu konuda ilgili kamu kuruluşlarının yanında, yetkili danışmanlık firmaları, üniversiteler ve muhtelif STK’lar da çeşitli fırsatlar sunmaktalar. Tüm gençlere ve KOBİ’lere önerim, bu imkânlardan yararlanmaları olacaktır

SON BLOGLAR