Lütfen web tarayıcınızın Javascript desteğini aktif ediniz!

Öfke yönetimi nasıl yapılır?

Öfke hiç beklenmedik yerde , beklenmedik bir zaman da ansızın oluşabilmektedir.Bazen insanlar üstünüze üstünüze gelir daralır öfkelenirsiniz adeta sabrınız deneniyor gibi.Bunları nasıl kontrol edebiliriz ? Öfkemizi nasıl kontrol ederiz ? İşte cevaplar...
Öfke yönetimi nasıl yapılır?

Öfkeyi kontrol altına almanın yolları
“Haksızlığa uğruyorum”, “Bunu hak etmiyorum”, “Kimse bana böyle davranamaz”, “O bana böyle davranmamalı” türünden duygu ve düşünceler öfke patlamalarına zemin hazırlayabiliyor.

Oysa öfke patlaması kişinin sağlığını tehdit ederken, kariyerini ve sosyal ilişkilerini de olumsuz etkiliyor. Öfkeyi kontrol altına almanın mümkün olduğunu belirten Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Nuray Sarp Kulkara, altın kurallarını anlattı.

“Yaşadığımız çevrede öfkelenmemek mümkün mü?” dediğinizi duyar gibiyiz. Zira stres, maddi unsurlar, sosyal şartların olumsuzluğu, aile ile ilgili problemler derken liste uzayıp gidebiliyor. Geçmiş travmalar, sizden beklentilerin yüksek olması ve artık bunların ağır gelmesi gibi birçok neden de peşinizi bırakmıyor olabilir. Öncelikle öfkenin doğal bir duygu olduğunun bilinmesi gerekiyor. Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Nuray Sarp Kulkara, başa çıkamadığınız problemlerin engellenmeleriniz sonucunda ortaya çıktığını, sizin bu problemleri görmeniz ve başa çıkmanız için bir uyarı olduğunu belirterek farklı öfke tipleri olduğunu söylüyor.

• ‘Kronik öfke’ uzun süreli oluyor. Bağışıklık sistemini etkileyebiliyor ve psikolojik rahatsızlıktan kaynaklanıyor.
• ‘Dolup taşan öfke’ ağırlaşan yaşam koşulları ile mücadele edememek ve başa çıkamamaktan meydana geliyor.
• ‘Kendine öfke’ kişinin kendi hissettiği suçluluk duygusundan dolayı öfkenin kendine dönmesi anlamına geliyor.
• Yargılayıcı öfke’ ye kişinin diğerlerine karşı kırılganlık hissi yol açıyor.
• ‘Saman Alevi’ türünden olanında ise öfkenin şiddeti aniden yükseliyor fakat çabuk yatışıyor.
Baş ağrısından kalp çarpıntısına

Öfkeliyken stres hormonları salındığını ve bunun karıncalanma hissi, kalp çarpıntısı, göğüste sıkışma, baş ağrısı, başta baskı hissi ve ateş basması gibi birçok semptoma yol açabildiğini belirten Kulkara, uzun vadede ise bağışıklık sisteminin olumsuz etkilediğini söylüyor. Öfke ve tahammül eşiği toplumumuzda son yıllarda giderek azalıyor. “Haksızlığa uğruyorum”, “Bunu hak etmiyorum”, “Kimse bana böyle davranamaz”, “O bana böyle davranmamalı” türünden duygu ve düşünceler gitgide daha fazla kişiyi etkisine alırken Uzman Klinik Psikolog Kulkara, bu tür duygu ve düşüncelere sahip olduğumuzun çoğu zaman farkında bile olmadığımızı, oysa bunların kişiyi tepki göstermeye kimi zaman da şiddete yönelttiğini söylüyor/p>

SON BLOGLAR