Lütfen web tarayıcınızın Javascript desteğini aktif ediniz!

Başarılı kişilerin 9 sabah alışkanlığı

İş hayatına damgasını vuran iş adamlarının güne nasıl başladıklarını merak mı ediyorsunuz? O Zaman bu incelememiz tam size göre...
Başarılı kişilerin 9 sabah alışkanlığı

İş hayatında başarılı olmuş üst düzey yöneticilerin, günün ilk saatlerinde gerçekleştirdikleri aktivitelerin iş hayatındaki başarılarını etkilediği söyleniyor. Zaman yönetimi uzmanı ve ‘’Başarılı İnsanlar Kahvaltıdan Önce Ne Yapar’’ (What the Most Successful People Do Before Breakfast) adlı kitabın yazarı Laura Vanderkam, ‘’Yapılması gerekiyorsa, öncelikli yapılmalıdır’’ felsefesinin, başarılı yöneticiler tarafından birincil koşul olarak kabul edildiğini anlatıyor/p>

Kitapta, iradenin tıpkı bir kas gibi aşırı kullanım sonucu bitkin düşeceği anlatılıyor. Bu nedenle aslında sabahın ilk saatleri, irademizin en sağlam olduğu zaman aralığı. Bu zaman dilimini iyi kullanmak gün içerisindeki başarınızı etkileyebiliyor. Peki başarılı insanların sabahın ilk saatlerinde yapmayı alışkanlık haline getirdikleri şeyler neler?

İşte Vanderkam’ın yaptığı çalışmaya göre, önemli pozisyonlarda çalışan yöneticilerin başarısını etkileyen 9 sabah alışkanlığı…

Sabahları erken kalkmak
Başarılı insanlar zamanın ne kadar değerli olduğunu çok iyi bilirler. Gün içinde yapılan telefon görüşmeleri, toplantılar ve anlık krizler bu değerli zamanı kolayca yiyip bitirebilir. Vanderkam’ın üzerinde çalışma yaptığı 20 yöneticinin yüzde 90’ı sabah saat 06.00’dan önce güne başlıyor.

Öncelikli projeler üzerinde çalışmak
Sabahın sessiz saatleri, önemli projeler üzerine rahatsız edilmeden odaklanabilmek için en ideal zaman. Bunun yanı sıra, gün içinde dikkatinizi dağıtabilecek her şeyin öncesinde bunlarla ilgilenmek, ilerleyen saatlerde de bu konularla ilgili alınacak kararların daha sağlıklı olmasını sağlıyor.

Sabah egzersizi yapmak
Ağırlık kaldırmak ya da spor salonuna gitmek gibi bedensel aktivitelerin, iş dünyasında başarılı olan kişilerin tercih ettiği bir sabah aktivitesi olduğu göze çarpıyor. Bu kadar meşgul insanlar spor yapmak için bu vakti ayırıyorlarsa bir bildikleri var demektir. Gün sonunda spor için yeterli enerji bulamamaktan şikayetçiyseniz kahvaltı öncesi ayırabileceğiniz yarım saatin ne kadar faydalı olacağını göreceksiniz.

Kişisel projeler üzerinde çalışmak
Roman yazmak ya da resim yapmak gibi vakit isteyen kişisel projelere sabahın erken saatlerinde ayrılan zaman bu projeler üzerinde ilerleyebilme imkânı sağlıyor. Yapmak istediğiniz şeylere günün ilk saatlerinde vakit ayırabilirseniz ne kadar hızlı ilerlediğinize siz bile inanamayacaksınız.

İş görüşmelerini sabah kahvesi eşliğinde yapmak
Eğer akşamları evde yemeyi tercih ediyorsanız, iş görüşmeleri için kahvaltı ya da kahve saatlerini kullanmak ideal bir çözüm olabilir. Ayrıca kahvaltı saatlerinde yapılan görüşmelerin daha az dikkat dağıtıcı ve daha iş odaklı olduğu kanıtlanmış bir gerçek.

Aileyle kaliteli zaman geçirmek
Genellikle aileyle geçirilen en önemli zaman olarak akşam yemeklerini düşünürüz. Ancak birçok başarılı yönetici, ailesine sabahın ilk saatlerinde vakit ayırıyor. Sabah saatlerinde aileyle yapılacak aktiviteler arasında, çocuklarla oyun oynamak, onlara hikâye okumak ya da en azından ailece güzel bir kahvaltı yapmak sayılabilir.

Meditasyon yaparak zihni temizlemek
Uluslararası firmaların önemli pozisyonlarında yer alan kişiler, genellikle yoğun bir gündemle çalışıyorlar. Dolayısıyla yapılacak işler ve sağlıklı bir zihin arasındaki ilişkiyi zaman zaman kaybedebilirler. Bu nedenle birçok başarılı insan, sabah evden çıkmadan önce meditasyon yaparak temiz bir zihinle güne başlıyor.

Henüz günün yorgunluğu yaşanmadan plan ve stratejileri oluşturmak
Günü, haftayı ya da önünüzdeki bir ayı planlamak sizi ve işleri yolunda tutan önemli bir zaman yönetimi şeklidir. Bu iş için sabahları kullanmak, ‘’büyük resmi’’ görebilmenize ve daha doğru bir planlama yapmanıza yardımcı olur.

Gündemi takip etmek
Başarılı yöneticiler kahvaltıdan önce, gazetelerden ya da mobil cihazlarından takip ettikleri kaynaklar aracılığıyla mutlaka haber başlıklarına göz atıyorlar. Çünkü sektörlerini etkileyecek yerel ya da global gelişmeler, verecekleri kararlar için önemli ayrıntılar taşıyor olabilir/p>

SON BLOGLAR