Lütfen web tarayıcınızın Javascript desteğini aktif ediniz!

Basitlik Kanunları ile karmaşıklığa son verin

Web’de gezinirken dikkatimi çekmişti John Maeda’nın MediaCat’ten çıkan “Basitlik Kanunları” kitabı. Kitabın içeriğinin bana hitap edebileceğini düşünerek sipariş ettim ve bir çırpıda okudğumu söyleyebilirim
Basitlik Kanunları ile karmaşıklığa son verin

John Maeda yaşamı boyunca deneyimlediği olayların üstesinden gelmek için oluşturduğu kanunlardan bahsediyor kitabında. İş yaşamında, tasarımda, teknoloji de basitliğin insan yaşamında ciddi kolaylıklar sağladığı görüşünde.

Düzenleme yaparak zamandan tasarruf edin

Karmaşık bir olayın üstesinden gelmek için ya da gün içerisinde yapılacakları düşündüğünüzde hangisinden başlayacağınızı bilmiyorsanız John Maeda’nın küçük önerisini dikkate alabilirsiniz. Öncelikle küçük not kağıtlarına bugün neler yapacağınızı yazın ardından bunları etiketleyin. Daha sonra arz ettiği öneme göre sıralayın ve işe koyulun hepsi bu kadar işte düşüncenize bir düzen getirdiniz.

Zamandan tasarruf edin

Zamandan tasarruf etmek basitlik hissi verir. Yani işlerin daha kolay üstesinden geldiğinizi hissedersiniz. Başka açıdan baktığımızda beklemeye ayıracağımız zamanın azalması başka bir şeye ayıracağımız zaman anlamına geliyor. Sonuçta mesele hayatta bize verilen zamanı nasıl değerlendirdiğimizle ilgili. Ev ile iş arasında gidip-gelmeden on dakika kısmak eşinize ya da çocuğunuza ayıracağınız fazladan on dakika demek. Bu nedenle azaltılmış basite indirgenmiş bir bekleme süresi sadece iş işin değil hayat ve sizin iyiliğiniz içinde paha biçilmez bir ödüldür. İşletmeler açısından baktığımızda ise on beş dakikada yapılan bir işin beş dakikada yapılmasının sağlanması işletmeyi ciddi derecede kara geçirebilecek bir unsurdur.

Öğrenerek basitleştirin

Bir konu hakkında fikir sahibi değilseniz o konu size hem karmaşık hem de zor gelir. John Maeda: “ Öğrenme faaliyeti, entellektuel insanseverliğin en asil şeklidir” diyor. Bilmediğimizden korkmamıza gerek yok çünkü öğrenmemizin önünde bir engel yok sadece harekete geçmeliyiz. Zor işler “bilinse iyi olur” dan ziyade “bilinmesi gerekli” oldukları zaman göze daha kolay görünürler bunu da unutmamak lazım.

Satışınızı basitleştirerek müşterinizin işini kolaylaştırın

Klasik pazarlama anlayışı ile hayatına devam eden bazı küçük tacirlerin dükkan duvarlarında mutlaka görmüşsünüzdür:  “Satılan mal geri alınmaz” (!) Haydii…!  Niçin benim işimi zorlaştırıyorsun ki senden alışveriş yapmamı niçin karmaşık hale getiriyorsun? Müşteri açısından bir alışverişin daha sonradan düzeldilebileceğini düşünmek alışveriş sürecini hızlandırır ve basitleştirir. Tüketicilerin markamıza güvenmesini istiyorsak mutlaka alışveriş sürecini basitleştirmeliyiz.

John Maeda’nın 10 Basitlik Kanunu

EKSİLTME: Basitliği elde etmenin en basit yolu dikkatli bir eksiltmeden geçer
DÜZENLEME: Düzenleme, çoklu ve karmaşık bir sistemin daha basit ve anlaşılır olmasını sağlar.
ZAMAN: Zamandan tasarruf basitlik hissi verir
ÖĞRENME: Bilgi her şeyi daha basit ve anlaşılabilir hale getirir.
FARKLILIKLAR: Basitlik ve karmaşıklık birbirine muhtaçtır.
BAĞLAM: Basitliğin çevresi merkezinden önemsiz değildir.
DUYGU: Daha fazla duygu daha az duygudan iyidir.
GÜVEN: Basitliğe güveniyoruz.
BAŞARISIZLIK: Bazı şeyler asla basitleştirilemez.
BİR: Basitlik bariz olanı çıkarıp anlamlı olanı yerleştirme işidir.

SON BLOGLAR