Lütfen web tarayıcınızın Javascript desteğini aktif ediniz!

Üretkenliğinizi artıracak 5 taktik

Üretkenliği arttırmak bir süreç işidir ve disiplin gerektirir. Zamanınızı kullanmanız gerektiği gibi mi kullanıyorsunuz?
Üretkenliğinizi artıracak 5 taktik

Üretkenliği arttırmak bir süreç işidir ve disiplin gerektirir. Zamanınızı kullanmanız gerektiği gibi mi kullanıyorsunuz? 

Üretkenliği artırmanın en önemli adımlarından biri zamanı iyi kullanmaktır. Eğer zamanı iyi kullanıyorsanız ister yeni bir girişimci olun, isterseniz on yıldan fazladır çalışan biri olun gerçekten üretken olma konusunda iyisiniz demektir.

Zamanı kullanma konusunda aşağıdaki ipuçları size yardımcı olacaktır. Evet, duymadığınız şeyler değil ama emin olun uygulamadığınız şeyler.

1- İşlerinizi Takip edin
E-postalara veya telefonlara günde ne kadar zaman harcadığınızı biliyor musunuz? O zaman süresince önemli işlerinizden kaçını yapabileceğinizi kestirebiliyor musunuz? Eğer zamanınızı nasıl harcadığınızı bilmiyorsanız, günlerinizin nasıl geçtiğinden haberdar değilseniz ilerlemeler kaydetmeniz de kolay değildir.

Kendinize 30 günlük bir zaman dilimi oluşturup yapmanız gerekenleri listeleyin. Limit koymadan yaptığınız şeyleri limit koyarak yapmaya başlayın ve işlerinizi önem sırasına koyarak yapın. Gün sonunda, hafta sonunda ve ay sonunda neler yaptığınıza bir bakın. Pişman olmayacaksınız.

2- Planlayın
Güne başlamadan önce veya bir önceki iş günü bittikten sonra diğer güne ait planlamanızı yapmanız sizin için daha faydalı olacaktır. Planlamadan bahsederken ufak tefek sırlamalar ve bir parça kâğıda yazılan 3-5 maddeden söz etmiyorum.
Eğer gerçekten başarılı olmak istiyorsanız çok kısa süreli planlamaları bile ayarlamanız gerekir. Bu süreler bazen 15 dakikaya bile düşebiliyor. Bunu yaparken klasik 9-5 arası çalışma saatleri belirlemek ve kendinizi kısıtlamak zorunda değilsiniz.
Herkesin verimli çalışma saatleri aynı değildir. Sizlerde kendi verimli saatlerinizi ayarlayıp en önemli işlerinizi o saatlere denk getirmelisiniz.

3- Öncelikleriniz
Saatlerce bir iş üzerinde çalışıp gün sonunda hiçbir şey yapmamış izlenimine sizler de kapıldınız mı hiç? Yanlış şeyler üzerinde zaman harcarken bu duyguya kapılmak daha olasıdır. Masanızı düzenlemeniz veya gelen kutusunu boşaltmanız sizler için daha hayırlı olabilir böyle durumlarda.

Bir işte başarılı olmak ve verim almak istiyorsanız öncelikle iyi bir şekilde düzeninizi oluşturmanız gerekmektedir. Eğer yapmanız gerekenleri, önceliklerinizi düzgün bir şekilde sıralamayıp baştan savma veya her şeyi ortaya karışık yapmaya çalışırsanız son dakikada her şeyi unutmanız mümkündür.

4- Havale edin, yetki verin
Eğer çalışanlarınız varsa zaten bazı ileri onlara paslamış veya bazı görevlendirmelerde bulunmuşsunuzdur. Eğer bir işe koşuyorsanız bu alanda size yardımcı olabilecek birine sahip olmanız sizin için daha faydalı olacaktır.
Birçok girişimci kendisiyle çalışacak birini görevlendirmek istemez. Bunun kendi işlerinde ve kararlarında aksaklık çıkaracağını düşünürler. Bir işi yaparken ayrıca o işleri takip etmeniz gerekiyorsa bunu tek başınıza yapmanız biraz zor olacaktır.

Bunu yapmaktansa bir takip listesi oluşturup bunu takip edebilecek bir başkasına devredebilirisiniz. Bunu yaparken ucuzcu olmayın, siz yokken bile sizin yerinizi hamleler yapabilecek ve işlerin üstesinden gelecek biri olsun 5 kuruşu fazla olsun der geçerim.

5- Saf dışı bırakın, eleyin
En büyük 2 verimlilik katili başkaları tarafından işin sekteye uğratılması, kesilmesi ve kendiniz tarafından dikkatin dağıtılmasıdır. Eğer başarı bir girişimci olmak istiyorsanız bu ikisinden olduğunca kurtulmanız gerekmektedir.
Çalışmanız dış etkenlerden her kesildiğinde bu size ortalama 3-5 dakikaya al olurken bunun yanında da yaptığınız bazı işlerde tekrardan başa dönmenize sebep olur. Çünkü bazı işler konsantre gerektirir.

Bunların hepsinden de kurtulamazsanız bazılarını saf dışı bırakma gibi bir şansınız bulunmaktadır. Örneğin telefon bildirimlerinizi kapatıp belli aralıklarla maillerinizi kontrol edebilirisiniz. Dikkatinizi toplayamama konusuna gelince ise stayfocused size bu konuda yardımcı olabilir. Bu eklentiyi bilgisayarınıza yükleyerek dikkatinizin başka şeylere yönelmesini engelleyebilir ve işinize odaklanabilirisiniz.

Sizlere son olarak bir ipucu daha vermek istiyorum. O da bunların hepsini bir defada hayatınıza koymak yerine her birine 2 hafta zaman vermenizdir. Teker teker hayatınıza koyup her birine 2 hafta alışma süresi verdikten ve düzenli kullandıktan sonra 3 ay içinde üretkenliğinizin eskisine nazaran 2 kat daha arttığını göreceksiniz.

Alparslan Demir / Sosyalmedya.co

ETİKETLER

üretken insan

SON BLOGLAR