Lütfen web tarayıcınızın Javascript desteğini aktif ediniz!

SEO İçin Birkaç İpucu

Sürekli gelişmekte olan SEO endüstrisine bir katkı da 3Bilgi Eğitim kurumlarından.
SEO İçin Birkaç İpucu

Gün geçtikçe önemi artan ve gelecekte daha da büyüyecek olan SEO (Search Engine Optimization) kavramı hakkında temel bilgileri belirli bir sıra gözetmeksizin listeledim.

Keyifli okumalar dilerim.

  1. Google bir sitenin popülerliğinin artmaya başladığını; ziyaretçi sayısının düzenli artmasından ve sitenin sosyal medya, forum vs ortamlarda paylaşılmasından anlar.
  2. Sitenize başka siteler link vermişse(backlink) ve bu sayı giderek artıyorsa, Google sitenizin değerinin arttığını düşünür ve arama sonuçlarında sıranız yükselmeye başlar.
  3. En değerli backlink .edu ve .gov uzantılı sitelerinden alınan linklerdir.
  4. Backlink alınması kadar bunun devamlı olması da önemlidir. Backlink sayısınız artarken yükseleceğiniz gibi azalırken de sıralamanız düşecektir.
  5. Özgün içerik her şeydir. Kopya olmayan, sade ve sadece yazarlarınız tarafından hazırlanan her yeni içerik Google arama sonuçlarında sitenizi bir adım daha yukarıya taşıyacaktır.
  6. SEO için sadece sosyal medyaya odaklanmak ya da sadece forum siteleri üzerinde yoğunlaşmak yeterli değildir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yayın ortamınız ne kadar çeşitli olursa sıralamanızı yükseltme şansınız o kadar artar.
  7. Kaliteli bir siteden backlink almanız sitenizin değerini artıracaktır. Bu konuya Google’ın bakışı şöyledir: Eğer değersiz bir site olsa yüksek hitli bir site zaten link vermez, gündemine almazdı. Dolayısıyla internet ortamında ağınız ne kadar genişse SEO konusunda başarı oranınız o kadar artmaktadır.
  8. Eskiden beri bilinen bir yöntem olarak resimlerin alt özelliğinin o resmi anlatan birkaç kelime ile doldurulması gerekliliğidir. SEO haricinde bir sosyal sorumluluk olarak ta bakılabilir bu konuya. Görme engelliler sitenizi ekran okuma programı aracılığıyla ziyaret ettiklerinde, programlar resimlerin alt etiketini okurlar. Sitenizin erişilebilirlik düzeyi ne kadar yüksek olursa Google’da size o kadar değer verir.
  9. Her sayfa için kullanılan Title, Description ve Keywords parametreleri o sayfaya özgü olmalıdır. Ayrıca anahtar kelimelerden en az biri Title ve Description alanında kullanılıyor olması size avantaj sağlayacaktır.
  10. Eskiden kalma bir alışkanlık olarak anahtar kelimeler hala kullanılmaktadır. Google’ın açıklamasına bakacak olursak anahtar kelimelerin değeri düşüyor hatta kullanılmaması öneriliyor. Bilginize…
  11. Sitenizde kullandığınız her dosyanın ismi anlamlı olmalıdır. Ayrıca hedeflediğiniz anahtar kelimeleri barındırması lehinize olacaktır. Örneğin bilgisayar-kursu.png gibi…
  12. Sitenizde insanlara faydalı mümkünse ücretsiz bir servis olmalıdır. Böyle bir girişiminiz Google gözünde karşılıksız kalmayıp size karşı oldukça cömert davranacaktır. Örneğin ücretsiz SEO analiz hizmeti veren siteler gibi…
  13. Sitenizin link yapısı gayet kolay ve rahatlıkla gezinilebilir olmalıdır. Url’lerde mümkün olduğunca az parametre kullanıp, akılda kalıcı kelimeler tercih edilmelidir.
  14. Html uzantılı dosyalar mecbur olmamakla birlikte Google’ın sevdiği bir türdür.
  15. Ekibiniz tarafından hazırlanan ve üzerinde kurumsal kimlik öğelerinizin bulunan e-kitaplar hazırlamanız insanların ilgisini çekeceği için böylece daha fazla hit kazanabilirsiniz.
  16. Güncellik oranınız ne kadar fazla ise Google gözünde o kadar değer kazanırsınız. İnternet dünyasına yeni bir şeyler kazandırmazsanız Google’da sizi hesaba katmayacaktır.
  17. Mutlaka bir site haritanız olmalıdır. Bu konudaki genel tercih .xml formatının kullanılması yönündedir.
  18. Muhakkak RSS desteğiniz olmalı. Böylece Google ya da diğer paydaşlar sitenizde neler olup bittiğini daha kolay takip edebilirler. Yeri gelmişken bir ipucu verecek olursak, bazı sosyal medya servislerini kullanarak RSS yayınınıza düşen her kaydı anlık bazda seçtiğiniz sosyal medya hesaplarınıza gönderen uygulamaları kullanmanız sayesinde içeriğiniz daha hızlı dağılacaktır. Daha fazla okunacaktır.
  19. Zaman zaman eski yazılarınızı güncellemeniz Google botlarının dikkatinden kaçmayacaktır. Bu davranış Google tarafından olumlu yorumlanmaktadır. İşinizi ciddiye alıp sürekli ortamınızı geliştirmek istediğinize ortaya koymuş olursunuz.
  20. Yazılarınızda etiket kullanmanız tavsiye edilir. Zaman içerisinde sitede artan içerik etiketlerle birbirine bağlanır. Böylece bir etikete tıklayan Google botu bunu yanı sıra bir sürü farklı içeriğinize de erişir. Sonuç olarak indekslenme oranınız artar.
  21. Sitenizin kullanım kolaylığı, yüksek performansı, URL yapısı, mobil kullanım düzeyi SEO için önemli etkenler arasındadır.
  22. Black Hat denilen SEO yöntemlerine asla bulaşmamalıdır. Black Hat adından da anlaşılacağı üzere çeşitli hileler yaparak Google sıralamasında yükselmektir. Hep söylediğim bir şey vardır, Google asla aptal değildir, kesinlikle yakalanırsınız. Google’ın çeşitli cezalarını almanız durumunda onca emeğiniz heba olacaktır.
  23. Google ile entegrasyonunuz ne kadar yüksekse o kadar avantajlı bir duruma sahipsiniz demektir. Örneğin Google Analytics kullanımı, Google Map kullanımı, Google Rehber kullanımı vb.
  24. Gel gelelim Google’ın en önemli araçlarından birine: Google Webmaster Tools. Yeni bir mülk ekleyerek başlayacağınız bu platformda, site haritası yükleme, içerik işaretleme, tarama hataları yönetimi, site trafiğini izleme, Google dizin durumunuzu görüntüleme ve diğer birkaç güzel hizmeti ücretsiz kullanabilirsiniz. Herkesin olduğu gibi sizinde çok işinize yarayacaktır.
  25. Yine güzel bir servis olarak Google Trends’ten bahsedilebilir. Google Trends üzerinden kullanıcıların girdiği herhangi bir kelimenin coğrafya ve tarih parametrelerine bağlı olarak kaç kez arandığını görebiliriz.
  26. Sitenizde bilgi mimarisine dikkat etmelisiniz. Eklenen bir yazının hiyerarşik olarak tasarlanıp yayınlanması gerekmektedir. Şöyle ki yazıdaki en önemli başlık h1 etiketi olmalıdır. Diğerleri ise önem ve hiyerarşik derecelerine göre sıralanmalıdır.
  27. En değerli başlık h1 etiketidir. Bir sayfada en fazla bir tane h1, 4 tane h2, 4 tane h3 ve 6 tane h5 tagı önerilir.
  28. SEO bir ekosistemdir. Yukarı bahsedilen ve bahsedilmeyen bütün parametreler birbiriyle ilintilidir. SEO bir ilişkiler bütünüdür. Orkestranın bir kısmını iyi yönetemediğiniz takdirde istenmeyen bir sesler ortalığa çıkar. Sanatınız zarar görür.
  29. Muhakkak yönlendirme sayfalarınız olmalıdır. 301, 404, 500 gibi hataları yakalayıp kullanıcıyı bu konuda bilgilendirmek gereklidir.
  30. Inline CSS ve Javascript yazımı iyi karşılanmamaktadır. Bazı zorunlu durumlar dışına yönetimi de zor olmasından dolayı profesyonelliğinize gölge düşürecek bu uygulamalardan kaçınmak gerekir.
  31. Kod/yazı oranı diye güzel bir konu var. Sitenizdeki içerik html kodundan fazla olmalıdır.
  32. Html ve CSS geliştirmenizi W3C Standartlarına uygun olarak yapmalısınız. Google sayfa validasyonunu dikkate almaktadır.
  33. Kesinlikle sitenizde kırık link olmamalıdır.
  34. İçeriğinizde bulunan anahtar kelimelerinizi bold, italic, tırnak içine alma gibi yöntemlerle vurgulamanız durumunda, bu uygulamanız arama motorlarının gözünden kaçmayacaktır.
  35. Google sitenizde yayınladığınız içeriğinizin diline dikkat eder. Mümkün oldukça imla hatası yapmadan içerik üretmelisiniz.

Sonuç olarak bunların hepsini ve daha onlarca detay konuyu yapmanız demek hemen üst sıralarda yer alacağınız anlamına gelmez.

Yazımı geçenlerde internette okuduğum bir cümle ile bitirmek istiyorum: “SEO emek, sabır ve zaman işidir.

SON BLOGLAR