Lütfen web tarayıcınızın Javascript desteğini aktif ediniz!

Bilgisayar nedir, hangi bölümlerden oluşur?

Bilgisayar nedir, hangi bölümlerden oluşur başlıklı yazımızda kısa bilgisayarın geçmişinden bahsedeceğiz
Bilgisayar nedir, hangi bölümlerden oluşur?

Gelişen teknoloji ile birlikte bilgisayarın, insan hayatını ne denli kolaylaştıran bir cihaz olduğu, hepimiz tarafından rahatlıkla anlaşılabilmektedir… 

Bilgisayar nedir sorusuna yanıt olarak bilgisayarı şu şekilde tanımlayabiliriz: Bilgisayar adı verilen elektronik cihaza, daha önceden bir takım programlar yüklenir  ve bu programların, daha sonra mantıksal ve matematiksel işlemler sırasında işe yaraması sağlanmaya çalışılır. 

Bilgisayar hakkında bilgiler verirken şunu da belirtmemiz gerekmektedir: Bilgisayar, öncelikle kullanıcısından bir takım bilgiler alır  daha sonra aldığı bu bilgilerle aritmetiksel ve mantıksal işlemleri hızlı bir şekilde sonuçlandırır; elde ettiği sonuçları ise arşivleyerek saklar.

Bilgisayarın yapısı 4 kısımdan oluşur

1. Bilginin Girişi : 
Bilgisayara dış ortamdan veri girilmesini sağlayan birimlerdir. (Giriş birimleri: Klavye, mouse, kamera, scanner, fax -modem vb.)

2. Bilginin Saklanması: 
Bilgilerin kalıcı ya da geçici olarak saklandığı ortamlardır. Üzerine kaydedilen bilgileri kalıcı olarak saklayan bellek Sabit Disk (Harddisk) tir. Disket, CD, Data kartuşları depolama birimine örnek olarak gösterilebilir. Ram, Rastgele erişilebilir bellektir. Bu belleğe kalıcı olmayan bellek de denir. Elektrik kesildiğinde ya da bilgisayar kapatıldığında ram bellekteki veriler silinir. Giriş biriminden girilen veriler önce Ram belleğe gelir. Daha sonra CPU verileri ihtiyaç duydukça buradan alarak işler. CPU içinde işlenen veriler yine Ram Belleğe gider. Daha sonra Ram bellekten Çıkış Birimine aktarılır. (Hafıza: Harddisk, disket, cd-rom vb.)

3. Bilginin İşlenmesi:
Merkezi İşlem Birimi (CPU): Bilgisayarın beynidir. Bilgisayar içindeki bütün işlemler CPU’da yapılır. Yani giriş biriminden girilen veriler CPU içinde işlenir ve Çıkış birimine aktarılır. (Beyin: Merkezi işlem birimi-Central Processing Unit-CPU)

4. Bilginin Çıkışı: 
Bilgisayar ortamında işlenen verilerin dış ortama aktarılmasını sağlayan birimlerdir. (Çıkış birimleri: Monitör/ekran, Printer/yazıcı, plotter/çizici, modem

SON HABERLER