Lütfen web tarayıcınızın Javascript desteğini aktif ediniz!

Gün içinde yaşadığımız stresle başa çıkma yolları

Herkesin bildiği gibi stres artık çağımızın hastalığı. Birçok kronik rahatsızlığın temel nedenleri arasındaki yer alan stresi azaltmak da hem uzmanların hem de iş hayatında sürekli stres içinde olan çalışanların en çok konuştuğu konular arasında yer alıyor.
Gün içinde yaşadığımız stresle başa çıkma yolları

Herkesin bildiği gibi stres artık çağımızın hastalığı.  Birçok kronik rahatsızlığın temel nedenleri arasındaki yer alan stresi azaltmak da hem uzmanların hem de iş hayatında sürekli stres içinde olan çalışanların en çok konuştuğu konular arasında yer alıyor/p>

Üstelik stres sadece yoğun bir çalışma temposu olan kişileri tehdit etmiyor. Normal yaşantımızda da ailevi sorunlar, trafik, gürültü gibi nedenler stresi tetikliyor. Peki hemen herkesin maruz kaldığı bu durumlarda, özellikle de günlük iş temposu içinde stresi yenebilmek ya da en azından yönetebilmek için neler yapabiliriz?

30-60 saniye süresince merdiven inip-çıkmak
Stresi azaltmak için hayatımızın geneline yaymamız gereken ve çoğumuzun bildiği yöntemler var. Peki kısa süre içerisinde o anki stresinizden kurtulmak ve vücudunuzun hormonal dengesini stresten uzak hale getirmek için ne yapabilirsiniz?
Stres uzmanı Jenny Evans; eğer stresin kimyasal bir olay olduğunu kabul edersek bu durumu değiştirmek için yapabileceğimiz pek çok kolay aktivite olduğunu belirtiyor. Stres anında kan basıncımız yükseldiği için vücudumuz kortizol gibi bazı hormonların artmasına neden olur.

Kortizol, böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinde üretilen, vücudun strese gösterdiği tepkiyle ilişkili bir hormondur. Evans’a göre bağışıklık sistemini baskılayan bu hormonun seviyesini düşürmek için 30-60 saniyelik bazı kuvvetli egzersizler yapılabilir. Örneğin 60 saniye boyunca hızlı şekilde merdiven inip çıkmak gibi ani hareketler endorfin hormonun salgılanmasını sağlar. Böylece mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin, kortizolu baskılayarak uygun seviyeye çeker.

Aç kalmayın ve açlığınızı şeker içerikli gıdalarla baskılamayın
Açlık stresi tetikleyen bir durumdur. Bu nedenle gün boyunca aç kalmak, yemek yemeye zaman ayırmadan şeker ve yağ içerikli atıştırmalıklarla açlığı geçiştirmek, uzmanlara göre yapılabilecek en büyük hatalar arasında yer alıyor.

Yüksek yağ ve şeker içerikli gıdalar kan şekerinin aniden yükselmesine neden olur. Bu etki stresin vücudumuzda gösterdiği etkiyle aynı özellikte olduğu için, zaten stresli biri olarak bu beslenme düzeniyle vücudun savaşması gereken stres düzeyini iki katına çıkmasına neden olabilirsiniz. Uzmanlara göre stresli anlarda nikotin, kafein ve alkol tüketimi de vücuda yapılabilecek kötülükler arasında yer alıyor.

Jenny Evans’a göre her 3 saatte bir beyaz ekmek, yağ ve şeker içermeyen gıdalarla atıştırmak stresi yönetmek için en etkili yöntemlerden biri. Çünkü 4 saati geçen açlık durumunda metabolizma, stresle savaşma konusunda güçsüz hale geliyor. Gün içinde protein ve lifli gıdalarla beslenmek yani meyve, fındık, kepekli tahıllar ve süt ürünlerini hayatımızın bir parçası haline getirmek stresle savaşta son derece etkili bir yöntem.

Evans’a göre özellikle kahvaltı, stres konusunda dikkat edilmesi gereken nokta. Vücudun gece boyu aç kaldıktan sonra strese girdiği sabah saatlerini kahve ve sigarayla geçiştirmek stresli bir güne merhaba demek anlamına geliyor/p>

SON BLOGLAR