Lütfen web tarayıcınızın Javascript desteğini aktif ediniz!

Olumsuz düşüncenizi etiketleyin ve sonucu görün

Hepimizin can sıkıcı, huzurumuzu bozan durumlara girdiği olur. Bununla farklı başa çıkma yöntemlerimiz de vardır.
Olumsuz düşüncenizi etiketleyin ve sonucu görün

Hepimizin can sıkıcı, huzurumuzu bozan durumlara girdiği olur. Bununla farklı başa çıkma yöntemlerimiz de vardır. Ama çoğu zaman bize korku veya gerilim hissettiren durumları o kadar kolay aşamayabiliriz.

Önerilen yöntemlerden biri, kendinizi kötü bir durumda bulduğunuzda, tam olarak ne hissettiğinizi tek bir sözcükle tanımlamaktır. Buna etiketlemenin büyülü gücü deniyor. Hislerinizi tek bir sözcüğe yüklemek, şaşırtıcı bir biçimde zorlu durumlarla daha kolay başa çıkılmasını sağlıyor. Bu yöntem için asıl kullanılan terim etki etiketlemesi. Deneyimlediğiniz fiziksel ve zihinsel hisleri tek bir sözcük altında toplamak anlamına geliyor. Sorunu tam olarak tek bir sözcükle tanımladığımızda, hissettiğimiz karmaşa yatışıyor.

Tabii, bu etiketleme işlemi sonucunda hissettiğiniz şey aniden geçmiyor. Aslında, geçmesi de iyi bir şey değil, çünkü hislerimizin bize iç ve dış tehlikeleri ve fırsatları bir şekilde anlatması gerekiyor. Ama bu hisler çok yoğun bir biçimde deneyimlendiğinde, etiketleme olumlu bir unsur olarak devreye girebiliyor. Şayet, ne hissettiğinizi tanımlamakta zorlanıyorsanız, sadece şu dört sözcükten birini seçmeniz öneriliyor: öfkeli, üzgün, memnun ve korkmuş. Yakın tarihli araştırmalar, karmaşık hislere tek bir sözcük yakıştırmanın zihinsel karışıklıkları çözmenin etkili bir yolu olduğuna işaret ediyor. Çünkü bu yöntemin beynin savaş veya kaç tepkisini veren bölgesini yöneten amigdalayı etkilediği söyleniyor.

Etiketleme işlemi, kişilerin duygusal tepkilerini frenlemesini sağlıyor. Frenlemek de iyi bir eylem, çünkü sizi fevri tepkiler vermekten, olumsuz düşüncelere boğulmaktan veya saldırgan olmaktan alıkoyuyor. Olumsuz duyguları yatıştırmak, hedef odaklı kalmanızı sağlıyor ve kişisel kontrolü arttırıyor.

SON BLOGLAR