Blog
Unutkanlığın sebepleri ve çözüm yolları nelerdir?
Sevgili okuyucularımız unutkanlık çok ama çok önemli bir sorundur. Unutkanlık hastalığından korunmak için öncelikle bilmemiz gerekenler. Unutkanlık neden olduğu ve sebeplerini bilmekten geçer.Sadece stres ve basit sebeplerden kaynaklandığı gibi çok önemli bir hastalığında habercisi olabilir. Anladığınız üzere bu amansız hastalığa yakalanmamak ve kendimizi yani beynimizi daha güçlü tutabilmek için sürekli zinde ve keskin bir zekaya ve hafıza kabiliyetine ihtiyacımız vardır. Fakat zaman artık o zaman değil çünkü hayat çok hızlı ilerliyor ve işlerimizi zamanında yetiştirmemiz gerekiyor/p>
Okul, çocuklar, aile, iş, çarşı, Pazar ve ev derken aklımız milyon parçaya ayrılıyor. Tabi yukarıda saydıklarım sadece bir insan hayatının yarısı dahi değil. Tüm bunların yanı sıra ilişkilerimiz, çocuklarımızın yaşadığı buhranlar ve daha birçok psikolojik savaş da bizleri etkiliyor ve aklımızı allak bullak ediyor. O zaman biz neler yapmalıyız ve nasıl hem kendimizi hem de sevdiklerimizi Alzheimer gibi hassas ve tehlikeli bir hastalıktan korumalıyız. Başka bir değiş ile nasıl aklımızı dinç ve sağlıklı tutabiliriz? Bunları anlamak ve neler yapabileceğimizi kavramak için ilk başta unutkanlığın sebeplerini öğrenmeliyiz ve daha sonrasında nasıl unutkanlıktan kurtuluruz bunları anlamalı ve uygulamalıyız. Lafı daha fazla uzatmadan unutkanlığı engelleyen bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Unutkanlığın Sebepleri Nelerdir?
1. İlk olarak unutkanlığın altında psikolojik ve nörolojik sebepler bulunabilmektedir. Bunların en iyi bilinen hastalıklarından bir tanesi depresyondur.
2. Aşırı stresli bir hayat stili ikinci olarak gelmektedir.
3. Hafızanızı gereksiz ve anlamsız bilgiler ile doldurmanız da unutkanlığa yol açabilmektedir.
4. Bir anda birkaç işi birden yapmaya çalışmak.
5. Aşırı kaygılı olmak yüzünden dikkat kaybı.
6. Yaptığınız işe gereken önemi göstermemek.
7. Çalışma düzenini dağınık ve stresli yaşamak.
8. Hafıza da tutma ve öğrenme tekniklerini yeterince bilmemek/p>
Unutkanlığı Engelleme Yolları
1. Yapacağınız iş her ne ise sadece bu işe o anda konsantre olmak ve o işe odaklanmak.
2. Meşgul olduğunuz konuya odaklanırken çevrede dikkatinizi dağıtacak etmenlerin olmaması.
3. Çağrışımları kullanarak hatırlama tekniklerini uygulamak. Örnek olarak her hangi bir numarayı size özel olan bir tarh ile çağrıştırın bu doğum gününüz veya okul sıra numaranız olabilir.
4. Gereksiz bilgileri ezberlemekten kaçının. Aklınızı olur olmaz saçma bilgiler ile yormayın sadece size gerekli olan bilgiler için ezber yapın.
5. Öğrendiğiniz şey her ne ise buna beden dilini de katın. Görsellikler ekleyin ve hafızanıza o şekilde bilgiyi alın. Örneğin gece üzerine bir konu ile ilgileniyorsanız bu sırada hava kararmış ise camdan bakın ve geceyi kafanıza yerleştirin. Veya gece ile alakalı resimlere bakın.
6. Üzüntü, stres ve endişeden uzak durun. Bu ve bunun gibi negatif duygular hafızanızı kötü yönde etkiler.
7. Düzenli uyku uyuyun.
Bu Uyarılara Dikkat Edin!
1. Aşırı unutkanlık ya da en kolay şeyleri bir anda unutmak Alzheimer hastalığının habercisi olabilir. Eğer sürekli unutuyorsanız vakit kaybetmeden hemen doktorunuza görünün.
2. Unutmaktan korkmak unutmayı çağrıştırır. Bu yüzden bu tür bir korkuya kapılmayın.
3. Şunu anlamanız çok önemlidir, beyninizin de diğer organlarınız gibi dinlenmeye ihtiyacı vardır. Eğer yeterince uyku alamıyorsanız yani uyku düzensizliği çekiyorsanız bu da beyninizi oldukça yoracak ve unutkanlığa yol açacaktır.
4. Düzenli ve dengeli beslenin.
5. Gününüzü dağınık ve panik içinde yaşarsanız beyniniz yorulacak ve unutkanlık başlayacaktır.
6. Anlamlı şeyler çok daha kolay öğrenilir ve akılda kalır. Manasız yani anlamı olmayan konular üzerinde fazla durmayın.
7. Birbiri ile alakalı konular arka arkaya öğrenilmeye çalışılmamalıdır/p>