Lütfen web tarayıcınızın Javascript desteğini aktif ediniz!

Her iş görüşmesinde mutlaka sorulan 5 soru

İş görüşmelerinde, başvuru yapan kişilerin birbirinden farkını ortaya koymak ve pozisyona uygunluğunu belirleyebilmek için adaylara görüşmeciler tarafından birçok farklı soru sorulur.
Her iş görüşmesinde mutlaka sorulan 5 soru

İş görüşmelerinde, başvuru yapan kişilerin birbirinden farkını ortaya koymak ve pozisyona uygunluğunu belirleyebilmek için adaylara görüşmeciler tarafından birçok farklı soru sorulur. Bu sorular işletme, pozisyon ve kişiye göre değişebileceği gibi neredeyse her görüşmede adaylara yöneltilen bazı ortak sorular da var.

Bu soruların doğru cevabı olmadığına dair bir algı olsa da soruyu yönelten kişinin cevap olarak bazı beklentileri olduğu da yadsınamaz bir gerçek. İşte o sorular ve görüşmecilerin bu soruları sorma nedenleri…

Ofisimizi bulmakta zorluk çektiniz mi?
Mülakata başlamadan önce neredeyse her görüşmede sorulan bu sorunun cevabı, ilk izlenim açısından görüşmeci için aslında göründüğünden çok daha fazla şey ifade ediyor. Zor bir yolculuk geçirmiş olsanız ya da görüşme yerini bulmak için epey uğraşmış olsanız da bu soruya olumsuz şekilde yanıtlamanız, ilk izlenim konusunda size eksi puan verilmesine neden olabilir.

Son işinizden neden ayrıldınız /Neden işinizden ayrılmayı düşünüyorsunuz?
Bu soru işinizden ayrılmış olan ya da ayrılmayı düşünen tüm adaylara yöneltilen soruların arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu soruya cevap verirken dürüst olmanız son derece önemli. Eğer görüşmeciye gerçek cevabı vermezseniz işverenin sizin hakkınızda yapacağı kısa bir araştırma sonunda gerçeği öğrenmesi sorun olabilir. Görüşme yaptığınız kişiye çalıştığınız firmanın finansal zorluklar çektiği için bazı çalışanların işine son verdiğini söylemeniz size dürüst olduğunuz için artı puan kazandırabilir.

Çalıştığınız firmada artık öğrenecek bir şeyinizin kalmadığını, kendinizi farklı şekilde geliştirmek istediğinizi belirtmeniz ise profesyonelliğinizin sorgulanmasına neden olabilir. Çünkü bir profesyonel kendini geliştirmek için mutlaka bir yol bulur.

Ürünlerimiz/firmamız hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu soru görüşmeyi yapan kişinin adayın görüşmeye gelmeden önce kendileri hakkında araştırma yapıp yapmadığını anlamak için sorduğu sorulardan biri. Adayın firma hakkında araştırma yapması ürün ya da hizmetler hakkında herhangi bir kullanıcıdan daha ayrıntılı bilgiye sahip olması işi gerçekten istediğinin ve pozisyonla ilgilendiğinin bir göstergesidir/p>

""

Eğer görüşmeci birlikte çalışacağınız bir yöneticiyse bu soru karşılığında kendilerine ürün geliştirme konusunda önerilerde bulunmanız da dikkat çekici olabilir.

5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?
Adaylar için tam bir klişe olan bu sorunun sorulma nedeni aslında adayın asıl ilgilendiği ve yeteneğinin olduğunu düşündüğü alanı ortaya çıkarmaktır. Bu anlamda, soruya cevap verirken tutarsız olmanız ya da sorudan sonra uzun süre düşünmeniz geleceğe yönelik plan yapmadığınızı gösterir. Bu da kariyer hedefi olmayan isteksiz biri olarak algılanmanıza neden olabilir. Bu nedenle bu soruya verilecek cevabı görüşmeden önce belirlemenizde fayda var.

Neden yüksek lisans yapmadınız/yaptınız?
Bu soru lisans eğitiminden sonra doğrudan iş hayatına atılan ve yüksek lisans eğitiminden sonra iş hayatına başlayan kişilere sık sık sorulur. Eğer MBA benzeri bir yüksek lisans eğitimi aldıysanız ve yöneticilik pozisyonu için görüşüyorsanız bu durum size artı puan kazandırabilir. Eğer yüksek lisans yapmadıysanız iş hayatında edineceğiniz tecrübenin sizin için daha önemli olduğunu belirtmeniz faydalı olabilir/p>

sosyalmedya.co

SON BLOGLAR