Lütfen web tarayıcınızın Javascript desteğini aktif ediniz!

Başarılı kişilerin yapmayacağı 10 davranış

Başarılı kişilerin özelliklerini incelemeye devam ediyoruz. Bugünkü yazımızın konusu başarılı olmuş insanların asla yapmayacağı 10 davranış...
Başarılı kişilerin yapmayacağı 10 davranış

Öncelikle şunu söylemekte fayda var: Sizi başarılı kılan şey tamamen karakterinize ya da kişisel alışkanlıklarınızla alakalı değil, davranışınızla alakalı.

‘Davranışla derken?’ dediğinizi duyar gibiyim. Davranıştan kastım uzun dönemde strese karşı nasıl tepki verdiğiniz, iş tarafında verilen sözleri tutup tutmadığınız, diğer insanlarla nasıl iletişim kurduğunuz, bir işi ‘yapmaktan’ ziyade ‘doğru yapmak’ üzerine ne kadar çok çalışma isteğine sahip olduğunuz, ne kadar odaklandığınız, ne kadar oflayıp pufladığınız gibi davranışlardan bahsediyorum.
 
Gerek yurtiçinde, gerek yurtdışında pek çok üst düzey yönetici ve şirket sahibi ile tanışma fırsatım oldu. Bazılarıyla işim ve danışmanlıklarım döneminde uzun vakitler geçirdim, bazıları ile çok değerli dersler aldığım yalnızca birkaç saat. Hala başarılarını sürdüren insanların birbirine çok zıt karakterlere sahip olmalarına rağmen, asla yapmadıkları ve asla yapmayacaklarını tahmin ettiğim davranışları listeliyorum.
 
1. Saf olmak
Buna pek ala ‘gözü açık olurlar’ da diyebilirdik ancak buradaki önemli noktayı kaçırmamak gerekiyor. Çabuk kanan, kandırılabilen insanlar asla kazanamazlar. Başarılı insanlar asla saf değillerdir.
 
2. Tembellik
Başarılı insanlar şu gerçeği çok iyi biliyorlar: Önemli bir başarı sağlamak uzun zaman ve sıkı bir çalışma gerektirebilir. Tembel insanların uzun vadede başarılı olmaları ya da başarıyı yakaladıktan sonra zirvede kalabilmeleri pek mümkün değil.
 
3. Aşırı duygusallık
Eğer küçücük ve basit bir eleştiriyi bile kaldıramayacak davranışlar sergiliyorsanız başarılı olamazsınız. İş dünyasının başarılı insanları bu tip durumlarda espri silahını kullanırlar. Size haklı bir eleştiri geldiğinde bunu esprili bir yolla itibarınızı zedelemeden kabullenebilirsiniz.
 
4. ‘Hallederiz’ demek
İş hayatında sürekli duyduğumuz cümlelerdir: Hallederiz abi, sıkıntı yok arkadaşlar, yarın sende, her şey yolunda… Başarılı insanlardan bunu asla duymazsınız. Çünkü zaten halletmişlerdir ya da halledecekleri konusunda hiçbir kaygıları olmadığı için böyle cümleler kurmaya ihtiyaç duymazlar.
 
5. Geçmişte ya da gelecekte yaşamak
Geçmişten ders almak mutlaka gerekir. Ancak orada takılı kalmak sadece önünüzü görmenizi engeller. Aynı şekilde geleceğe dair hayaller kurmak da motivasyon anlamında önemlidir. Ancak fazla hayale dalmak da aynı şekilde bugünü kaybetmenize yol açar. Başarılı insanlardan gözlemlediğim geçmişten veya gelecekten ziyade bugün üzerinde odaklanmaları.
 
6. Bencillik
Bu pek çoğunuza ‘yok artık’ dedirtebilir. Ancak bencillik ile ego sahibi olmayı ayırt etmekte fayda var. Başarılı insanlar belirli seviyelerde ego sahibi olabilir. Ancak ego sahibi olmak bencil olmak anlamına gelmez. Başarılı insanlar ben merkezli, her şey bana bağlı olsun mentalitesinden oldukça uzak dururlar. İşleri kendileri ile ilgili değil, işleri müşterilerinin beklentileri ile ilgilidir. Her şey bir veriye dayanmalıdır. Başarılı bir insan, ‘Ben böyle istiyorum, böyle olacak.’ tarzı cümleler asla ve asla kurmaz.
 
7. Dışa vurmak
Kötü şeyler yaşıyor olabilirsiniz, işinizle ilgili büyük bir problemle boğuşuyor olabilirsiniz. Bunun duygusal karşılığı öfke, kıskançlık hatta utanç bile olabilir. Öfkenizi çalışanlarınıza veya çalışma arkadaşlarınıza yansıtmanıza gerek yok. Ya da kötü bir durumda olduğunuzu herkesin bilmesi gerekmiyor.
 
8. Bitir gitsin mantığına sahip olmak
Jobs’un konu ile ilgili çok güzel bir sözü var: ‘Başarılı girişimcilerle başarısız girişimcileri ayıran şey azimdir.’ Eğer yaptığınız herhangi bir işle ilgili heyecan duymuyorsanız, işi ‘bitse de gitsek’ mevzuna getiriyorsanız başarılı olmanız pek de mümkün değil.

9. Panik olmak
İş hayatında aşırı stres durumları oldukça sık rastlanan durumlar, pek çoğumuz bazen haftalar boyunca yüksek stres altında çalışıyoruz. Bu süreçte çoğu şey yolunda gitmez, takvim birbirine girer, deadline’lar tutmaz ve saire. İşte bu durumda süreç yönetimini sakin bir şekilde yapabilen insanlar, başarılı insanlardır. Panik yapmadan, rasyonel düşünerek bu stresi yönetebilmek oldukça önemli.
 
10. Dediğim dedik olmak
Tutku, kendi fikrine sahip çıkmak başarıyı artıran motivasyonlardır. Ancak işin bir tık ötesine geçtiğinizde, yani çizmeyi aştığınızda, başarı ivmenizi kaybedersiniz/p>

Kaynak: sosyalmedya.co

SON BLOGLAR