Lütfen web tarayıcınızın Javascript desteğini aktif ediniz!

Google Arama Motoru Optimizasyon Başlangıç Rehberi

32 sayfalık Google Arama Motoru Optimizasyon Başlangıç Rehberini derinlemesine irdeleyerek sizler için 60 maddelik önemli seo başlıklarını listeledik.
Google Arama Motoru Optimizasyon Başlangıç  Rehberi

Google tarafından hazırlanan arama motoru optimizasyon rehberini baştan sona okudum. Benim için oldukça faydalı oldu. Bildiğim çoğu konuyu pekiştirmekle birlikte yeni öğrendiğim konular da oldu.

SEO kavramını konunun asıl sahibi olan Google tarafından hazırlanan bir dokümanla okumak oldukça faydalı oldu.

İnternet ortamında bu konuda çok fazla yazı var. Büyük bir oranla birbirinin aynısı olan bu içerikler zaman zaman gerçeği yansıtmayıp, olaya farklı açıdan bakarak konunun özünü kaçırmaktadır.

İlla ki çok kaliteli içerikler de mevcut. Yazıma başlamadan önce bu konuda insanları aydınlatan herkese çok teşekkür ederek işime koyulmak isterim.

Lafı çok uzatmadan sözünü ettiğim dokümanda altını çizdiğim yerleri paragraflar halinde sıralayacağım.

İyi okumalar dilerim.

  1. Her ne kadar rehberin başlığı “arama motoru” kelimelerini içerse de, optimizasyon kararlarınızı öncelikle ve çoğunlukla sitenizi ziyaret edenler için en iyisi olacak şekilde vermenizi öneririz.
  2. Arama motoru optimizasyonu, sitenizin arama motorlarında görünürlüğünü artırmak için atılabilecek en iyi adımdır, ama yine de site içeriğinin asıl kullanıcıları arama motorları değil sitenizin ziyaretçileridir.
  3. Başlık etiketi(), hem kullanıcılara hem de arama motorlarına belirli bir sayfanın konusunun ne olduğunu belirtir. İdeal olarak sitenizdeki her sayfa için özgün bir başlık oluşturmalısınız.
  4. Sayfa içeriğini etkili olarak anlatan bir başlık seçin. Sayfadaki içerikle ilgisi olmayan bir başlık seçmeyin. “adsız” veya “yeni sayfa 1” gibi anlamsız başlıkları kullanmayın.
  5. Sitenizdeki bütün sayfalarda veya sayfaların çoğunda aynı başlık etiketini kullanmayın. Kullanıcılara yardımcı olmayacak çok uzun başlıklar kullanmayın. Gereksiz anahtar kelimeleri başlık etiketine eklemeyin.
  6. Bir sayfanın tanım (“description”) meta etiketi, Google ve diğer arama motorlarına sayfanın ne hakkında olduğuna dair özet bilgi sağlar. Bir sayfanın olmazsa olmazıdır.
  7. Sitenizdeki sayfaların hepsinde ya da çoğunluğunda aynı tanım meta etiketini kullanmayın.
  8. Tanım meta etiketlerini hem kullanıcılara hem de arama motorlarına sayfanız hakkında özet bilgi vermek için kullanın!
  9. URL yapınızı geliştirin. Kullanıcı URL üzerinden bazı alanları sildiğinde siteniz bu isteğe cevap verebiliyor olmalıdır. Örneğin hali hazırda kullandığımız url aşağıdaki gibidir. http://www.3bilgi.com/kurslar/bilgisayar-kurslari/bilgisayar-programcilik-kursu.html
  10. bilgisayar-programcilik-kursu.html kısmı silinmiş olsa görüntüleyecek bir şeyler var. Hatta bilgisayar-kurslari/ ibaresi de silinebilir, bizim açımızdan yine sorun oluşmaz.
  11. Ne kadar akılda kalıcı URL’ler kullanılırsa kullanıcıya o kadar fazla hizmet etmiş olursunuz.
  12. Diğer taraftan Google, her türlü URL yapısını, çok karmaşık olsa bile, taramak konusunda başarılıdır. Yine de URL’yi mümkün olduğunca basit yapmak, hem kullanıcılara hem de arama motorlarına yardımcı olur.
  13. Gereksiz parametreler ve ID değerleri bulunan uzun URL’ler oluşturmayın. “sayfa1.html” gibi genel sayfa adları seçmeyin. Sayfa adında anahtar kelimeleri tekrar tekrar kullanmayın.
  14. Basit bir dizin yapısı oluşturun. Çok sayıda alt alta “.../dir1/dir2/dir3/dir4/page.html” gibi dizinler kullanmayın. İçerikle ilgisi olmayan dizin adları kullanmayın.
  15. Sitenizde muhakkak Breadcrump kullanın. Bu yöntem kullanıcılara ciddi kolaylıklar sağlamaktadır.
  16. Biri kullanıcılarınız diğeri arama motorları için olmak üzere iki site haritası hazırlayın.
  17. Bir site haritası web sitenizin yapısını gösteren basit bir sayfadır ve genellikle sitenizde bulunan sayfaları hiyerarşik olarak listeler. Ziyaretçiler sitenizdeki sayfaları bulmakta zorlandıklarında bu sayfayı kullanabilirler. Arama motorları da bu sayfayı ziyaret ederek sitenizdeki sayfaların iyi bir taramasını yapabilirler, ancak site haritasının temel kullanıcı hedefi sitenizi ziyaret eden kişilerdir.
  18. Diğeri de xml site haritasıdır. Bu sayede arama motorları sitenizi daha kolay keşfeder.
  19. Site içi gezinme bağlantılarında odaklanacağınız nokta sadelik ve kullanım kolaylığı olmalıdır!
  20. Kullanışlı bir 404 sayfası hazırlayın.
  21. 404 hatası veren sayfalarınızın arama motorları tarafından indekslenmesini engelleyin (sitenizde olmayan sayfalar istendiğinde web sunucunuzun 404 HTTP durum kodu sağlamak üzere konfigüre edildiğini kontrol edin) .
  22. Sadece “Bulunamadı”, “404” gibi basit hata mesajları verilmesi veya 404 hata sayfasının hiç olmaması durumundan kaçınılmalıdır.
  23. Sitenizin diğer bölümleriyle tasarım olarak farklı bir 404 sayfası tasarımı kullanmaktan kaçının.
  24. Kaliteli içerik ve hizmetler sunun. İlginç siteler tanınmışlıklarını kendi kendilerine arttırırlar.
  25. İnandırıcı ve kullanışlı içerik oluşturmak, web sitenizi burada tartışılan diğer faktörlerden daha fazla etkileyecektir.
  26. Kullanıcılar kaliteli içeriği diğerlerinden ayırt ederler ve başka kullanıcıları da bu içeriğe yönlendirirler. Bu, bloglarda yayınlama, Sosyal medya hizmetleri, e-posta, forumlar ve diğer yöntemlerle gerçekleşebilir. Organik olarak ya da kulaktan kulağa yayılması, hem kullanıcılar hem de Google için sitenizin bilinirliğinin artmasını sağlar, bu da ancak kaliteli içerik sunmakla oluşur.
  27. Kolay okunabilir metinler yazın. Kullanıcılar, iyi yazılmış ve kolay okunabilen içerikten hoşlanır. Yazım ve imla hataları olan baştan savma metinlerden sakının.
  28. İmaj dosyalarına metinsel içerik oluşturmak adına metin yerleştirmek (kullanıcılar metni kopyalayıp yapıştırmak isteyebilir ve arama motorları bunu okuyamaz) gibi bir davranıştan sakının.
  29. Yazınızda konu başlıklarına göre bir düzen sağlayın.
  30. Bir konunun nerede başladığını, nerede bittiğini belirgin olarak kullanıcılara yansıtacak şekilde içeriğinizi düzenlemek her zaman yararlıdır.
  31. İçeriğinizi mantıksal bölümler ve parçalar halinde sunmak, kullanıcıların istediklerini kolayca bulmalarını sağlar.
  32. Yeni ve özgün içerik oluşturun. Yeni içerik, hem var olan ziyaretçilerin yeniden gelmesini, hem de yeni kullanıcıların sitenizi ziyaret etmesini sağlar.
  33. Var olan içeriği kullanıcılara çok az ek değer sağlayacak şekilde tekrarlamaktan kaçının.
  34. Site genelinde tekrarlanan ve birbirinin kopyası olan içeriği kullanmaktan kaçının.
  35. Arama motorları için değil, kendi kullanıcılarınız için içerik oluşturun. Sitenizi ziyaretçilerinizin ihtiyaçlarına yönelik tasarlayıp, arama motorları tarafından kolayca erişilebilmesini sağlarsanız, genellikle olumlu sonuçlar elde edersiniz.
  36. Arama motorlarını hedefleyen ama kullanıcılarınıza saçma gelecek veya onları kızdıracak çok sayıda gereksiz anahtar kelimeleri eklemekten kaçının.
  37. Kullanıcılar için anlamı olmayan metin blokları eklemeyin. Kullanıcıların göremediği, ancak arama motorlarına görüntülenen gizli metin eklemeyin.
  38. Bir bağlantı verirken kullandığınız bağlantı metni, gidilecek sayfa hakkında en azından genel bir fikir sağlamalıdır. Linklerin title bilgisi olmalı.
  39. “sayfa”, “makale” veya “buraya tıklayın” gibi çok genel bağlantılı metin kullanmaktan kaçının
  40. Konu ile ilgisi olmayan veya gidilecek sayfadaki içerikle uyuşmayan bağlantılı metin kullanımından kaçının.
  41. Genellikle sayfa URL’sini bağlantılı metin olarak kullanmayın (Yine de bazı durumlarda mantıklı kullanım olabilir, örneğin yeni bir web sitesi adresinin reklamını yapmak için).
  42. Bağlantıları kolayca ayırt edilecek şekilde biçimlendirin.
  43. Bağlantıları normal metin ile aynı şekilde biçimlendiren CSS kullanmaktan kaçının.
  44. Görsellerle ilgili olan bilgiler “alt” değeri kullanılarak kullanıcılara sunulabilir.
  45. Resim dosyalarınızı web alanınızdaki birçok farklı dizin ve alt dizine kaydetmek yerine tek bir dizinde toplamaya çalışın. (örn: brandonsbaseballcards.com/images/). Böylece görsellerin bulunduğu dizine gidişi kolaylaştırırsınız.
  46. Kısa ancak anlaşılır dosya adları ve “alt” metni kullanın.
  47. “resim1.jpg”, “pic.gif”, “1.jpg” gibi genel dosya adlarını mümkünse kullanmayın (Binlerce görsel içeren bazı siteler bu dosyaları adlandırma işlemini otomatikleştirmek için metodlar geliştirmeyi göz önünde bulundurabilir).
  48. Çok uzun dosya adları kullanmayın. “alt” metni için birçok anahtar kelime veya bütün cümleyi kopyalayıp eklemeyin.
  49. Görseller için site haritası oluşturun. Görseller için oluşturulmuş bir site haritası Googlebot’un görselleriniz hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olur. Bu dosyanın yapısı web sayfanızın XML site haritasına benzemektedir.
  50. Uygun başlık biçimlendirmesi etiketleri seçin. Önemini vurgulamak istediğiniz metinler için başlık biçimlendirmesi etiketlerini kullanınız.
  51. Sayfanızın Googlebot tarafından taranmasını robots.txt dosyası yardımıyla sınırlandırın.
  52. “nofollow” kullanarak spam’a karşı savaşın.
  53. Bir bağlantının “rel” değerini “nofollow” olarak ayarlamak, sitenizdeki bazı bağlantıların takip edilmemesini veya bağlantı verilen sayfalara sizin sayfanızın bilgilerinin verilmemesini Google’a söyler. Takip edilmemesi istenen bağlantı değeri, bağlantının etiketine rel=“nofollow” eklenmesiyle elde edilir.
  54. Mobil siteleri, dizine doğru eklenebilecek şekilde yapılandırın.
  55. Sosyal medya sitelerinin farkında olun. Kullanıcı etkileşimi ve paylaşım sağlayan sitelerde benzer içeriğe ilgi duyan kişileri aradıkları içerikle buluşturmak kolaylaşır.
  56. Her yeni, küçük miktarda içeriğin reklamını yapmaktan kaçının; büyük düşünün, ilgi çekici şeyler hazırlayın. Sunulan hizmet için suni yöntemlerle en üst sıralarda çıkmak amacıyla site hilelerine başvurmayın.
  57. Sitenizin ilgili olduğu topluluklarda bulunan kişilere erişin. Büyük olasılıkla sitenize benzer başlıkları paylaşan siteler vardır. Bu siteler ile iletişim kurmak genelde yararlı olur. Bu topluluklarda tartışılan güncel konular, yeni içerik için ek fikirler üretmek ve iyi bir topluluk oluşturmak için size yardımcı olabilir.
  58. Web Yöneticisi Ücretsiz araçlarından yararlanın. Web yöneticisi araçlarını kullanarak Googlebotların sitenizi taramasını kolaylaştırın.
  59. 32 sayfalık bu dokümanın hiçbir yerinde meta keywords bilgi yer almıyor. Daha önceden açıklandığı üzere SEO sürecinde meta keywords değeri giderek düşmektedir. Hatta zarar verir hale gelmektedir.
  60. Google Arama Motoru Optimizasyon Başlangıç Rehberini bilgisayarınıza indirerek daha detaylı okumanızı tavsiye ederim.

SON BLOGLAR