Blog
Yeni Web Sitenizi Google Sıralamasını Yükseltmek İçin 8 SEO İpucu
Google sadece bir arama motoru değildir. Ufacık bir tıklamayla her sorunuza cevap veren bir arama uzmanıdır.Kullanıcıların arama sonuç sıralamasına karar vermek için aranan içerik ile alakalı olmak koşuluyla, Google bir kısım gizli formüller ve bazıları da açıklanmış metotlar kullanarak hangi sayfaları getireceğine karar verir.
Normalde yeni bir web sitesini Google sıralamasında üst sıralara yerleştirmek zor bir iştir. Fakat Google tarafından sağlanan çeşitli kılavuzlar kapsamında çalışmalarınıza yön verirseniz bu o kadar da zor bir süreç olmayacaktır.
Bu süreci biraz daha hızlandırmak adına aşağıdaki ipuçlarına göz atabilirsiniz.
1. Sitenizin Gerçekten Hızlı Olduğuna Emin Olun
Yavaş bir site SEO yolculuğunuza negatif bir etki oluşturacaktır. KISSetrics.com sitesinde yayınlanan bir makaleye göre kullanıcıların %47’si bir web sitesinin 2 saniye veya daha kısa bir sürede açılmasını beklemektedir.
İşte bu yüzden süper hızlı bir web siteniz olmalı.
2. Düzenli Olarak Güncellenen ve İlgili İçerikler Yayınlanan Bir Blog
Düzenli olarak içerik girilen ve özgün içeriğe sahip olan sitelerin sıralaması sürekli artar. İçerik demişken burada kaçırılmaması gereken bir ipucu var. Girilen içerikler sitenizin amacına uygun olmalıdır.
Bir platform olarak Google arama sonuçlarında yeni ve tekil içeriği vurgular. İşte bu yüzden SEO için kaliteli içerik vurgusu yapılır.
3. Web Sitenizin Mobil Uyumluluğu
Günümüz dünyasında insanlar bilgi edinmek için mobil telefonlar ya da tabletleri daha çok tercih etmektedir. Mobil cihazlar daha fazla tercih ediliyor çünkü taşınması ve kullanımı oldukça kolay.
Bundan dolayıdır ki bir web sitesinin olmazsa olmazı mobil uyumlu olmasıdır.
Mobil uyumlu web siteleri Google sıralamasında diğerlerine nazaran öne geçerler.
21 Nisan 2015 tarihinde Google mobil arama algoritmasını kullanmaya başladı. Bu algoritma Google aramalarında mobil sitelere destek vermek ve yaygınlaştırmak için tasarlandı.
Bu cümleden de anlaşılacağı üzere Google politikalarında mobil kavramının önemi daha da artacaktır.
4. Rekabet Oranı Düşük Anahtar Kelimeler Seçilmelidir
SEO kampanyaları için anahtar kelime araştırmaları en önemli faktördür.
Günümüzde rekabet gücü yüksek kelimeler anahtar kelime olarak tercih edilmektedir. Burada asıl yapılması gereken şey rekabet gücü düşük kelimeler seçmektir.
Rekabet gücü düşük kelimeler arasında her ay oldukça fazla arama yaptırılanları vardır. Bunları tercih etmeniz rakiplerinizle uğraşmadan üst sıralara daha rahat çıkmanız anlamına gelir.
5. Anahtar Kelime Optimizasyonu
Sitenize eklediğiniz anahtar kelimeleri optimize edin.
Anahtar Kelimelerin Title kısmında geçmesi
Google aramalarında kullanılan title etiketi içerisinde servisinizle alakalı kelimeler barındırmalısınız.
Sitenizin her sayfasında 55-60 karakteri geçmeyen, tekil ve açıklayıcı ve içerisinde anahtar kelime geçen başlıklar yazmalısınız. Kesin bir rakam olmamakla birlikte title uzunluğu ortalama 55 karakter kabul edilmiştir.
URL Optimizasyonu
Sitenizdeki URL’ler anahtar kelimelerinizi içermelidir. Eklenen her içeriğin linkine anahtar kelimelerinizi yerleştirmeniz önemli bir SEO fırsatıdır.
Tekrar etmekte fayda var, URL’leriniz anlaşılır kelimelerden oluşmalıdır. Ayrıca taksonomi yapısı kullanılması kullanıcı için de kullanım kolaylığı sağlayacaktır.
Örneğin: http://www.3bilgi.com/kurslar/bilgisayar-kurslari/bilgisayar-programcilik-kursu.html gibi...
H1 etiketi
Başlık etiketlerinin arama motorları sıralamalarında önemli bir etken olduğu herkesçe bilinir.
En önemli etiket H1 etiketidir. Çünkü devamındaki yazının içeriğinin en kısa şekilde betimlendiği bir içeriğe sahiptir. Ayrıca arama motorları H1 etiketini üzerinde vurgu yaparlar.
H2-H6 arasındaki etiketler alt başlık olmakla birlikte H1 kadar önemli değildir. Tabi bu hiçbir işe yaramadıkları anlamına gelmemektedir.
Bir yazı yazılırken başlık ve içerik hiyerarşisine dikkat etmek zorundayız.
Meta Açıklaması(Description)
Bu kısım ilgili içeriğin hakkında kısa bir ve bilgi verici bir açıklama kısmıdır. Sayfa içeriği ile alakalı olmak zorundadır. Aynı zamanda Title etiketi ile bir bütünlük oluşturmalıdır. En fazla 155 karaktere kadar içerik barındırması tavsiye edilmektedir.
Resimlerin Alt Parametreleri
Resimlere alt etiketlerinin eklenmesi sadece kullanıcılara daha erişilebilir bir ortam sağlamakla kalmayıp arama motorlarına da daha fazla bilgi sağlar.
Alt tagına birşeyler yazarken anahtar kelimelerinizi barındırmalıdır. Ayrıca dosya isimleri ve dosya exif bilgileri de gözden kaçırılmamalıdır.
Anahtar Kelimeler ve İçeriğin Uyumu
Google Kılavuzlarına göre kullanıcılar web sitelerini kelimeler sayesinde bulur. Bundan dolayıdır ki içeriğiniz anahtar kelimelerinizi barındırmalıdır.
6. Kaliteli Backlink’ler
SEO çalışmalarının arka planına bakıldığında başarı sağlayan öncelikli unsurların başında backlink’ler gelir.
Backlinler’inizin fazla olması sitenizin daha bilinir ve de popüler olması yönünde yorumlanır. Google saygın sitelerden alınan backlinklere çok önem verir. Ayrıca web sitenizin konseptine uygun ortamlardan backlink alınmalıdır. İlgililik düzeyi önemlidir.
7. Sosyal Medyada Aktif Olun
Günümüzde sitelerin trafiğinin ciddi bir bölümünü sosyal medya üzerinden gelen kullanıcılar oluşturmaktadır.
Bu trafiği elde tutup sürekli geliştirmek için sosyal medya ortamlarına kaliteli içerik servisi yapılmalıdır. Buradaki anahtar kelime güncelliktir.
Google+, Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest gibi platformlarda kesinlikle profiliniz olmalıdır.
8. Google Kılavuzlarını Takip Edin
Dünya Web Trafiğinin %80’ini yöneten Google için internetin patronu diyebiliriz. Haliyle internette onun kuralları geçerlidir. Google yayınlarını düzenli olarak takip edip SEO politikanızı güncel tutmalısınız.
Sonuç
Bu yazıda yer alan yöntemler sitenizde doğru uygulandığı takdirde güçlü olasılıkla üst sıralara çıkarsınız.
Not: Lütfen Black Hat SEO diye tabir edilen yöntemleri kullanmayınız, Google bu hileli davranışı hemen fark edip cezasız bırakmamaktadır.
İyi günler dilerim.